Excluding Fences For Community Reclaim

The site for the London 2012 Olympic Games has been surrounded by almost 18 kilometers of blue plywood security fence since construction began in 2006. Since then, the fence has been interpreted as a political symbol of forced regeneration and forthcoming gentrification. Local communities feel excluded from the process of what will happen in the period after the Olympic Games. They feel excluded from participating, well illustrated by the impenetrable wall of blue.


Click here for a large version of the Olympic Legacy Toolkit.

The blue plywood fence is currently being taken down and replaced with a high security wire fence. StudioSuperniche sees this as an opportunity. They have developed an Olympic Legacy Toolkit which stands for the beginning of a number of temporary structures to be fabricated out of the blue plywood fence. The structures are designed to facilitate local occupation of post-Olympic sites in a attempt to activate the vacant plots and allow communities to reclaim the vast empty landscape as their own. This insightful and creative project already won a special award on the Parallel Cases Biennale, initiated by the Rotterdam Academy of Architecture and Urban Design.


Focusing on the niche user-groups of London’s Lower Lea Valley, this collection of urban furniture will populate the site in the wake of the Games. This way the community reclaims what was taken, by using the very material that was used to exclude.

Related Report

We explore the ideas that shape the city of the future